Parrådgivningen Nordsjælland

Med familien som mægler i en højkonflikt-skilsmisse

Erfaringer viser, at jeres netværk kan mødes på vegne af jer hver især og tale sig frem til en fælles løsning omkring børnene

Familien er børnenes ambassadører

Familien omkring os har meget at skulle have sagt i forhold til at bidrage til at holde børnene fri af konflikter.

Familien er børnenes ambassadører. Det er derfor familiens opgave at afholde sig fuldstændigt fra at tale negativt om børnenes anden forælder.

Du har sikkert selv har brug for at I trashtalker din eks. Men det handler om dit eget behov for at føle dig bakket op af din familie. Og det kan familien gøre på mange andre måder end ved at tale nedsættende om din eks.

For det er ikke hensigtsmæssigt for dine børn at overhøre overhovedet. Og derfor er det strengt forbudt. 

Du har derfor et ansvar for at bremse al negativ snak om din eks, som opstår i familien, når børnene er til stede.

Familien som skilsmissemægler

Familien kan faktisk komme til at spille en helt central rolle med henblik på at mægle mellem deleforældre, hvis forældersamarbejdet går helt i hårdknude.

Erfaringer viser, at netværket omkring os, herunder bedsteforældre og søskende, kan mødes på vegne af jer hver især og tale sig frem til en fælles løsning omkring børnene, hvis I ikke kan blive enige.

I praksis betyder dette at al dialog og kommunikation imellem jer, forældre, kan sættes på pause.

Kommunikationen på pause

Det kan være en stor lettelse for både vores børn og for os deleforældre hvis konfliktniveauet igennem længere tid er eskaleret alt for massivt.

Dermed får både børn og vi forældre en tiltrængt pause fra konflikten og ro til at kunne koncentrere os om og bruge kræfterne på vores egne liv.

Men det kræver, at vi hver især kan stille op med en omsorgsfuld og diplomatisk netværksperson, som har øje for vores børn. Som nærer et stort ønske om, at passe godt på dem i processen.

Tal sammen på mail

Undertiden er det en vældig konstruktiv model at slippe ideen om at forældersamarbejde kun kan praktiseres ved at vi forældre taler sammen direkte.

Det kan ind imellem være hensigtsmæssigt at begrænse kommunikationen imellem jer til mails.

Hver familie har sin form. I må hver især lytte til hvordan kommunikationen bedst kan foregå, sådan at jeres børn holdes fri af konflikt.

Ingen kontakt som den bedste måde at samarbejde på

Nogle gange er ingen kontakt den bedste måde at samarbejde på.

Men der vil faktisk være rigtig mange konflikter, vi kan komme i forkøbet ved at sætte os ind i hvilke forventninger vi deleforældre overhovedet kan – og ikke kan! – få indfriet i samarbejdet med børnenes anden forælder.

For deleforælderskabet sætter naturligvis nogle begrænsninger for, hvad I fremover kan tillade jer at forvente og kræve af hinanden indbyrdes.

Læs mere i artiklen her: Samarbejde efter skilsmisse
 
Kornmark og blå himmel